Preskočiť na hlavný obsah

Starostlivosť o pokožku v zime - časť III. - ruky

V prvých dvoch častiach som sa venovala tvári a vlasom, teraz by som rada upriamila pozornosť na ruky. 

RUKY

Počas zimy potrebujú naše ruky najintezívnejšiu starostlivosť. Pokožka na rukách je veľmi jemná a preto ju treba najmä v zime rozmaznávať. Základnú stratostliovsť by som rozdelila do troch skupín a to:

1. krémovanie,
2. masáž a
3. regenerácia pokožky.

Krémovanie

V zimnom období sú vhodnejšie mastnejšie krémy s obsahom kokosového, jojobového, arganového oleja, bambuckého masla alebo medu. Ruky treba krémovať počas celého dňa, najlepšie hneď po umytí rúk. Záchranou sú pre mňa mini balenia  do kabelky.

Platí tá istá zásada ako pri vlasoch, nikdy nechodťe von s mokrými rukami. Pokožka veľmi popraská, sčervenie, objavia sa puklinky, ktoré môžu byť časom veľmi bolestivé. V takomto prípade siahnite po verzii krému na popraskanú pokožku . Obsahuje pantenol, ekologicky pestovaný olivový olej a aktívne organické aloe vera. Hydratuje a chráni pokožku rúk od každodenného pôsobenia nečistôt, znečistenia a drsných povrchov.



Masáž
Masáž rúk si doprajte aspoň raz za týždeň. Začnite jemným peelingom a potom ruky natrite v hrubej vrstve. Niektorým ľuďom v zimnom období nepomáhajú ani krémy. Mám odskúšaný arganový olej. Ruky sú vláčne a jemné. Arganový olej mi pomáha aj na zhrubnutú kožu okolo nechtového lôžka

a zabraňujú tvorbe nepekných záderov. Kto vydrží, nech na noc na ruky natiahne rukavice, alebo aspoň počas celovečerného filmu. Odmenou mu bude jemnejšia a hydratovaná pokožka. 

Medzi moje obľúbenejšie krémy patrí krém na ruky s keratínom. Okrem spomínaného keratínu obsahuje aj olivový olej a aloe vera. Je ľahko vstrebateľný a necháva pokožku rúk zamatovo hebkú a jemnú.  No mojim top je intenzívny krém na ruky z radu Aloe nat. Krém obsahuje aktívny extrakt z BIO Aloe. Má v sebe zložky, ktoré hydratujú a starajú sa o citlivé ruky. Má veľmi príjemnú vôňu a hoci je mastnejší, rýchlo sa vstrebáva a zanecháva na rukách príjemný film.

Regenerácia
Pod regeneráciou pokožky mám na mysli prírodné kúry. Ruky potrebujú oddýchnuť, nabrať novú energiu. Do väčšej nádoby nasypte bylinky - kamilky či žihľavu a zalejte horúcou, nie však vriacou vodou. Po vychladnutí vložte ruky do misy aspoň na 15-20 minút. Po uplynutí času jemne osušte a v hrubej vstrve nakrémujte.

No moja osobná rada znie: rukavice vždy a všade ;o).

V ďalšej už štvrtej časti si povieme niečo o zimnej starostlivosti o pokožku nôh.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ako to všetko začalo

Píše sa rok 2007 a mesiac po svadbe pristávame s manželom prvýkrát na Rodose.   Začiatok dovolenky je trochu hektický. "Ževraj" som obliata kávou vďaka turbulenciám v lietadle (toto si teda vôbec nepamätám 😊 ) a môj kufor končí v inom hoteli ako má. Ešteže je večer, z autobusu nič nevidím, cítim len vôňu mora a leta. Ráno je našťastie všetko v poriadku, kufor ma čaká na recepcii a dovolenka môže začať. Prvý dojem je neutrálny. Pochádzam z Kysúc, kde je vždy všetko zelené alebo pod snehom, takže vysušená krajina a „holo-kopec“, pri ktorom teraz bývame, ma moc nevedia očariť.   Ale potom to postupne začína, výlet do Lindosu, potulky historickým Rodosom, plavba loďou do Stegny a hŕba mini marketov, ktoré lákajú nielen čačkami ale aj oblečením a kozmetikou. Oblasť Kolymbie nám učaruje. Maličké učupené taverny s vynikajúcim gréckym jedlom a premyslenou stratégiou majiteľov, ako si kúpiť ďalšie a ďalšie pivo Mythos alebo iný nápoj (ku každému dostanete solené arašidy alebo puk

Cretan dittany

Zdroj: http://hermionesgarden.blogspot.sk /2011/05/origanum-dictamnus-dittany-of-crete.html Cretan dittany / Origanum dictamnus/ , dittany of Crete alebo hop majoran sú všetko názvy pre rastlinku rastúcu najmä v skalnatých horských oblastiach  Kréty.   Snaha o preklad do slovenčiny bola márna. Na botanickom fóre mi bolo doporučené používať latinský názov. Veľmi milá pani zo SAV prehľadala slovenské názvoslovie druhov a záhradkárske encyklopédie. Všade sa používa len s vedeckým menom bez prekladu do slovenčiny. Keďže ide o rastlinku príbuznú s oreganom a pamajoránom, môžme ju prekladať ako krétsky pamajorán alebo pamajorán z Kréty (Origanum dictamnus), ide však len o opisný tvar, nie doslovný preklad.   Ide o endemický druh ostrova Kréta, prirodzene rastie len na tomto ostrove, pestuje sa však aj v iných oblastiach pre farmaceutický priemysel. Pestuje sa v Embaros-e (na úpätí hôr Dikti pri Heraklione, je centrom pre pestovanie bylín) a v okolitých dedinách južne od He

Prečo vyskúšať tuhé mydlá a tuhé šampóny?

  Prečo vyskúšať tuhé mydlá a tuhé šampóny?   Nejde o trend, ktorý býva niekedy neúprosný, ale skôr o celkové výhody, ktoré tieto tuhé šampóny a  tuhé kondicionéry ponúkajú. Už niekoľko mesiacov sú v ponuke tuhé šampóny a  tuhý kondicionér od spoločnosti VisOlivae. Nejde len o ich neskutočnú vôňu, ale aj fakt, že sa dajú kúpiť aj podľa typu vlasov – či už pre všetky typy , normálne a suché ; či mastné vlasy, dokonca šampón proti vypadávaniu vlasov .  Zaujímavý je tuhý šampón určený  na zjednotenie mosadzných tónov blond, bielych alebo sivých vlasov. Jeho sýta fialová farba je úplne úžasná. Zoberte si zloženie: kaolín, olivový olej, pšeničné proteíny, med, ricínový olej, bergamotový olej, bambucké maslo, kakaové maslo, vitamín E, arganový olej, levanduľový olej, vavrínový olej, olej z listov pelargónie, rozmarínový olej..... uf, kto to dočítal do konca. Podľa mňa „pecka“. Samé dobré veci pre naše vlasy.   Nie som v obore kozmetiky nejaká hviezda, no porovnaním zloženia tých