Preskočiť na hlavný obsah

Starostlivosť o pokožku v zime - časť I. - tvár


Zimný čas je nenávratne tu. Je jedno, či so snehom alebo bez, nášmu telu a hlavne pokožke teplotné zmeny dávajú zabrať. Prekúrené miestnosti, následný pohyb vonku, to všetko sa odzrkadľuje nielen na tvári, ale na všetkých nekrytých miestach nášho tela. Všadeprítomné všeobecné rady typu často vetrajte, obmedzujte teplotné výkyvy rýchlymi prechodmi z tepla do zimy, dopĺňajte si telo vitamínmi, otužujte sa, dodržujte pitný režim, noste rukavice a šál aj v prípade nízkych (nielen mrazivých) teplôt... to sú skvelé rady, ale skĺbené s dobrou kozmetikou môžu mať priam zázračné účinky. 


TVÁR

Počas chladných dní by sme nemali zabúdať na svoju pleť, ak ju chceme mať sviežu a zdravú. Zamerajme sa na jej dôkladnú ochranu a najmä regeneráciu. Počas pobytu na horách by sme mali túto starostlivosť dokonca zdvojnásobiť. Okrem mrazivého vzduchu a vetra ju ohrozuje aj silné UV žiarenie. Nechránená pokožka ľahšie stráca elasticitu a ľahšie sa vysušuje. Ak sa teda chystáte tráviť čas na horách, nezabudnite si do tašky zbaliť prípravky s dostatočným ochranným faktorom. 

Pleť dostatočne hydratujte a nezabúdajte na jej dôkladné odlíčenie (a to nemusíte byť ani nalíčená). Po pleťovom mlieku by malo nasledovať pleťové tonikum prípadne micerálna voda a tvár treba natrieť vhodným krémom. Pleť by si mala udržať vlhkosť po celý deň, v zime totiž potrebuje viac tuku. Vyberajte si krémy bohaté na rastlinné oleje (arganový, mandľový  či olivový) alebo živočíšne oleje (lanolín, norkový olej). 



Pre pobyt na horskom slniečku by som odporučila krém na tvár s ochranným faktorom SFP 30 z výrobkov Aloe nat. Krém má vysoký ochranný faktor a chráni pleť pred UVA, UVB ultrafialovým žiarením. Je obohatený o slnečnicový olej, aktívny výťažok z organického aloe vera, vitamín E, ktorý aktivuje obranyschopnosť pokožky pred slnkom a chráni ju pred známkami starnutia.



Z produktov Argan oil by som doporučila 24 hodinový krém, ktorý existuje v dvoch verziách pre normálnu a suchú pokožku a pre zmiešanú až mastnú pleť. Oba krémy obsahujú ochranu proti 
slnečnému žiareniu, a prísady ako je arganový olej, mandľový olej, vitamín E, panthenol, organický olivový olej hĺbkovo hydratujú, vyživujú a starajú sa o vašu pokožku.


Mojím favoritom je však výživný nočný krém z radu Herbolive, nemá síce slnečný filter, ale obsahuje prírodný olivový olej, bambucké maslo a pantenol. Používam ho aj cez deň, nakoľko je mastnejší, má veľmi príjemnú vôňu, rýchlo sa vstrebáva, nezanecháva na pleti mastný film.


Cenná rada od kozmetičky, pokiaľ máte možnosť, dva až trikrát denne si tvár odlíčte a na vyčistenú pleť naneste vrstvu hydratačného krému a nechajte pôsobiť cca 15 minút. Zvyšky krému utrite do vreckovky.



Nemali by sme zabúdať ani na pery. Množstvo ľudí má zlozvyk si ich oblizovať a výsledkom sú popraskané, boľavé a neesteticky začervenané pery. Produkty Herbolive ponúkajú 6 druhov prírodných balzamov. Pozitívne ohlasy sú aj od mužov, obľúbený je nielen arganový, olivový ale aj s aloe vera. Ženy ocenia sladkú príchuť kokosu, exotické ovocie alebo príchuť granátového jablka, čo je opäť môj neoceniteľný pomocník a kabelkový všadeprítomný kamarát. 



V druhej časti sa budeme venovať zimnej starostlivosti o vlasy. 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ako to všetko začalo

Píše sa rok 2007 a mesiac po svadbe pristávame s manželom prvýkrát na Rodose.   Začiatok dovolenky je trochu hektický. "Ževraj" som obliata kávou vďaka turbulenciám v lietadle (toto si teda vôbec nepamätám 😊 ) a môj kufor končí v inom hoteli ako má. Ešteže je večer, z autobusu nič nevidím, cítim len vôňu mora a leta. Ráno je našťastie všetko v poriadku, kufor ma čaká na recepcii a dovolenka môže začať. Prvý dojem je neutrálny. Pochádzam z Kysúc, kde je vždy všetko zelené alebo pod snehom, takže vysušená krajina a „holo-kopec“, pri ktorom teraz bývame, ma moc nevedia očariť.   Ale potom to postupne začína, výlet do Lindosu, potulky historickým Rodosom, plavba loďou do Stegny a hŕba mini marketov, ktoré lákajú nielen čačkami ale aj oblečením a kozmetikou. Oblasť Kolymbie nám učaruje. Maličké učupené taverny s vynikajúcim gréckym jedlom a premyslenou stratégiou majiteľov, ako si kúpiť ďalšie a ďalšie pivo Mythos alebo iný nápoj (ku každému dostanete solené arašidy alebo puk

Cretan dittany

Zdroj: http://hermionesgarden.blogspot.sk /2011/05/origanum-dictamnus-dittany-of-crete.html Cretan dittany / Origanum dictamnus/ , dittany of Crete alebo hop majoran sú všetko názvy pre rastlinku rastúcu najmä v skalnatých horských oblastiach  Kréty.   Snaha o preklad do slovenčiny bola márna. Na botanickom fóre mi bolo doporučené používať latinský názov. Veľmi milá pani zo SAV prehľadala slovenské názvoslovie druhov a záhradkárske encyklopédie. Všade sa používa len s vedeckým menom bez prekladu do slovenčiny. Keďže ide o rastlinku príbuznú s oreganom a pamajoránom, môžme ju prekladať ako krétsky pamajorán alebo pamajorán z Kréty (Origanum dictamnus), ide však len o opisný tvar, nie doslovný preklad.   Ide o endemický druh ostrova Kréta, prirodzene rastie len na tomto ostrove, pestuje sa však aj v iných oblastiach pre farmaceutický priemysel. Pestuje sa v Embaros-e (na úpätí hôr Dikti pri Heraklione, je centrom pre pestovanie bylín) a v okolitých dedinách južne od He

Prečo vyskúšať tuhé mydlá a tuhé šampóny?

  Prečo vyskúšať tuhé mydlá a tuhé šampóny?   Nejde o trend, ktorý býva niekedy neúprosný, ale skôr o celkové výhody, ktoré tieto tuhé šampóny a  tuhé kondicionéry ponúkajú. Už niekoľko mesiacov sú v ponuke tuhé šampóny a  tuhý kondicionér od spoločnosti VisOlivae. Nejde len o ich neskutočnú vôňu, ale aj fakt, že sa dajú kúpiť aj podľa typu vlasov – či už pre všetky typy , normálne a suché ; či mastné vlasy, dokonca šampón proti vypadávaniu vlasov .  Zaujímavý je tuhý šampón určený  na zjednotenie mosadzných tónov blond, bielych alebo sivých vlasov. Jeho sýta fialová farba je úplne úžasná. Zoberte si zloženie: kaolín, olivový olej, pšeničné proteíny, med, ricínový olej, bergamotový olej, bambucké maslo, kakaové maslo, vitamín E, arganový olej, levanduľový olej, vavrínový olej, olej z listov pelargónie, rozmarínový olej..... uf, kto to dočítal do konca. Podľa mňa „pecka“. Samé dobré veci pre naše vlasy.   Nie som v obore kozmetiky nejaká hviezda, no porovnaním zloženia tých