Preskočiť na hlavný obsah

Cretan dittany

Zdroj: http://hermionesgarden.blogspot.sk
/2011/05/origanum-dictamnus-dittany-of-crete.html

Cretan dittany /Origanum dictamnus/, dittany of Crete alebo hop majoran sú všetko názvy pre rastlinku rastúcu najmä v skalnatých horských oblastiach  Kréty.  


Snaha o preklad do slovenčiny bola márna. Na botanickom fóre mi bolo doporučené používať latinský názov. Veľmi milá pani zo SAV prehľadala slovenské názvoslovie druhov a záhradkárske encyklopédie. Všade sa používa len s vedeckým menom bez prekladu do slovenčiny. Keďže ide o rastlinku príbuznú s oreganom a pamajoránom, môžme ju prekladať ako krétsky pamajorán alebo pamajorán z Kréty (Origanum dictamnus), ide však len o opisný tvar, nie doslovný preklad.  

Ide o endemický druh ostrova Kréta, prirodzene rastie len na tomto ostrove, pestuje sa však aj v iných oblastiach pre farmaceutický priemysel. Pestuje sa v Embaros-e (na úpätí hôr Dikti pri Heraklione, je centrom pre pestovanie bylín) a v okolitých dedinách južne od Heraklionu, na Kréte. Táto rastlinka milujúca skalnatú pôdu rastie v malých kríkoch po skupinkách. Má zaoblené listy a je známa svojimi liečivými vlastnosťami. Na ostrove Kréta je považovaná za "zázračný všeliek" – liek takmer pre všetko (na bolesť hrdla, kašeľ, menštruačné bolesti, bolesti brucha, hypertenzná, diuretická, pomáha pri pôrode, lieči rany, atď.)

Divoká Origanum Dictamnus je klasifikovaná ako “vzácna” a je chránená európskym právom, je na Červenom zozname ohrozených rastlín z roku 1997. 


V krétskom dialekte je známa ako Έρωντας τις Κρήτης alebo Erondas, ktoré prekladáme ako “láska”, čo je vlastne pôvod slova “eros” – grécke slovo pre lásku a gréckeho boha lásky, sexuálnej túžby a plodnosti Erosa. 

Zdroj: http://hermionesgarden.blogspot.sk
/2011/05/origanum-dictamnus-dittany-of-crete.html

Je to preto, lebo táto rastlinka bola od dávnych čias spájaná s láskou. Hovorí sa, že bola afrodiziakom a zvykla sa venovať novomanželom na zapálenie ich vášne. Pili víno s dittany, aby si počas manželstva zaistili dobrý a zdravý sexuálny život. Mladí muži sa šplhali do hôr a hlbokých roklín Kréty, aby zozbierali ružové kvety a podali tak dôkaz o svojej láske. Počas storočí bolo hlásených množstvo úmrtí, dokonca aj v nedávnej dobe.




História: Origanum dictamnus sa vraj dostala na na Krétu ako dar-poďakovanie od gréckeho boha Dia za jeho výchovu, keď bol dieťaťom. Narodil sa v jaskyni na Kréte /Dikteon Andron/, kde utiekla jeho matka Rhea pred Cronom, aby ochránila svojho syna. Používala ju aj bohyňa lásky a krásy Afrodita. napr. na liečbu svojho zraneného syna, Aeneasa počas trójskej vojny. Grécka bohyňa lovu Artemis je tiež spojená s touto bylinkou, na jej počesť bola na chrámových sochách často korunovaná práve s vencom z Cretan dittany. Názov dittany dostala rastlinka po minojskej bohyni Diktynne, ktorá jej dala svoje meno.

Bylinka je spomenutá v spisoch Homéra, Aristotela, Euripida, Theofrastosa, Virgila, Plutarcha, Dioskouridesa a Galinosa. Používal ju Hippokrates a predpisoval svojim pacientom. Jej plná lekárska hodnota je stále predmetom výskumu, ale z ústnej a písomnej histórie je jasné, že je to jedinečná liečivá bylina.

V knižke od J.K. Rowling ovej -  'Harry Potter a Polovičný princ,'  je cretan dittany spomenutá ako substancia, ktorá zabraňuje zjazveniu, ak sa aplikuje dostatočne rýchlo po reznom zranení. 
Bylinku používajú moderné čarodejnice do nápojov lásky a pre veštenie z kariet. Ak sa dittany použije ako kadidlo, verí sa, že sa duchovia zhmotnia v jej dyme. Tiež malé dávky byliny zvyšujú schopnosť vykonávať astrálnu projekciu, oddelenie vedomia od fyzického tela.



Kozmetické použitie: Má antibakteriálne, antimykotické a antimikrobiálne vlastnosti, kvôli fenolu carvacrol. Často sa používa v kozmetickom priemysle, vyživuje a hydratuje suchú, dehydrovanú pleť. V poslednej dobe vzrástol záujem o používanie dittany z Kréty ako prírodného skrášľujúceho prostriedku. Používa sa na omladzujúce anti-aging ošetrenie tváre a v anticelulitídnych telových krémoch. Ide o prevratné a najviac inovatívne kozmetické výrobky. Dittany bola vedecky testovaná na účinnú liečbu kožných chorôb, pre anti-aging a pomáha redukovať celulitídu. 

V našom eshope NaturalCare.sk nájdete množstvo výrobkov, ktoré obsahujú túto jedinečnú bylinku. Či už ide o balzamy na pery, mydlá, masážne mydlá, sprchové gély, mlieka,  maslá,  krémy či oleje.   




Zdroj: www.qualitativelife.com/tresors/page/4/
Liečivé použitie: Ako liečivá rastlina, bylina bola používaná na hojenie rán, zmierňovala bolesti a zjednodušovala pôrod. Koreň sa používal v masti na liečbu ischiasu, šťava z dittany sa pila vo víne pri liečbe hadím uhryznutím. Okrem toho sa používala a ako prostriedok na žalúdok a žalúdočné ochorenia, tiež reumatizmus. Zvykla sa tiež piť v teplom nápoji, kde jeho aromatické liečivé vlastnosti pomáhajú tlmiť ženské ťažkosti. Zvonku sa používala ako obklad na rany a modriny. Posilňuje srdcové svaly a tepny, je antikonvulzívny.  Pridaním škorice a medu upokojuje a stišuje kašeľ.

Kulinárske použitie:  Listy sa používajú do aromatických šalátov, vermútu a absintu. Je to tiež jedena z tajných 27 bylín v benediktínskom likéri (Alexandre Le Grand). Má príjemnú aromatickú chuť, najmä v kombinácii s petržlenom, tymiánom, cesnakom, soľou a čiernym korením. Často sa kombinovala s ostatnými bylinkami ako napríklad s rutou a petržlenom vytvárala korenistú omáčku na ryby alebo omelety. Jej krásne bledozelená farba a ružové kvety sa stále sušia a varia do bylinkových čajov.

Zdroj: http://www.we-love-crete.com/
dittany-of-crete.html
Vedeli ste, že Martini Rosso obsahuje 40 bylín z celého sveta a medzi nimi aj dittany?

Beppe Musso z Martini hovorí: "V základe červeného vína je zahrnutá aj dittany z Kréty, talianske fialky pre ich bohatú vôňu, koreň z irisa, destilovaná esencia z klinčeka a maliny, ktoré sa luhovali vo vode a potom sa všetko destiluje v dvojstupňovom procese pre skutočne čerstvú ovocnú príchuť. "



Už na prvý pohľad sa mi zdalo, že nejde o obyčajnú bylinku. Veľmi rada si ju vychutnám vo všetkých dostupných variantoch  aj v kozmetických produktoch  a čo vy?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
http://bioesti.com/dittany-origanum-dictamnus
http://en.wikipedia.org/wiki/Origanum_dictamnus
http://www.we-love-crete.com/dittany-of-crete.html
http://www.herbnet.com/DITTANY%20OF%20CRETE.pdf
http://hermionesgarden.blogspot.sk/2011/05/origanum-dictamnus-dittany-of-crete.html
http://www.qualitativelife.com/tresors/page/4/









Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ako to všetko začalo

Píše sa rok 2007 a mesiac po svadbe pristávame s manželom prvýkrát na Rodose.   Začiatok dovolenky je trochu hektický. "Ževraj" som obliata kávou vďaka turbulenciám v lietadle (toto si teda vôbec nepamätám 😊 ) a môj kufor končí v inom hoteli ako má. Ešteže je večer, z autobusu nič nevidím, cítim len vôňu mora a leta. Ráno je našťastie všetko v poriadku, kufor ma čaká na recepcii a dovolenka môže začať. Prvý dojem je neutrálny. Pochádzam z Kysúc, kde je vždy všetko zelené alebo pod snehom, takže vysušená krajina a „holo-kopec“, pri ktorom teraz bývame, ma moc nevedia očariť.   Ale potom to postupne začína, výlet do Lindosu, potulky historickým Rodosom, plavba loďou do Stegny a hŕba mini marketov, ktoré lákajú nielen čačkami ale aj oblečením a kozmetikou. Oblasť Kolymbie nám učaruje. Maličké učupené taverny s vynikajúcim gréckym jedlom a premyslenou stratégiou majiteľov, ako si kúpiť ďalšie a ďalšie pivo Mythos alebo iný nápoj (ku každému dostanete solené arašidy alebo puk

Čo je to spirulina?

Ako prvé, keď niekto povie spirulina, si predstavím zelenú tabletku, ktorú mám pravidelne jesť (najlepšie nalačno?) alebo sypký prášok, ktorý zmiešam s vodou a treba ho vypiť .....  (Prešla som si pitnou kúrou zo zeleného jačmeňa. Kým som si navykla na chuť, pri každom glgu som sa presviedčala, že veď je to pre moju očistu organizmu, stihol to dopiť manžel. Ešteže tak 😉. )                                                                                            Obr. č. 1 Ale čo to vlastne spirulina je? Odkiaľ pochádza, má nejakú históriu?  Boom spiruliny, chlorelly, zeleného jačmeňa je už dlhé roky tu, ale čo sa  za touto rastlinkou skrýva? Môžem jej veriť? A keďže nám pribudol nový  kozmetický rad práve so SPIRULINOU , tak som trochu googlila a prekladala, aby som sa nakoniec s vami podelila o tieto informácie. Spirulina, z latinčiny Arthrospira j e vlastne typ sinice – baktérie označovanej tiež ako  modro-zelená riasa, ktorá sa na Zemi vyskytuje už cez 3,5 miliardy rokov. Vďa

Prečo vyskúšať tuhé mydlá a tuhé šampóny?

  Prečo vyskúšať tuhé mydlá a tuhé šampóny?   Nejde o trend, ktorý býva niekedy neúprosný, ale skôr o celkové výhody, ktoré tieto tuhé šampóny a  tuhé kondicionéry ponúkajú. Už niekoľko mesiacov sú v ponuke tuhé šampóny a  tuhý kondicionér od spoločnosti VisOlivae. Nejde len o ich neskutočnú vôňu, ale aj fakt, že sa dajú kúpiť aj podľa typu vlasov – či už pre všetky typy , normálne a suché ; či mastné vlasy, dokonca šampón proti vypadávaniu vlasov .  Zaujímavý je tuhý šampón určený  na zjednotenie mosadzných tónov blond, bielych alebo sivých vlasov. Jeho sýta fialová farba je úplne úžasná. Zoberte si zloženie: kaolín, olivový olej, pšeničné proteíny, med, ricínový olej, bergamotový olej, bambucké maslo, kakaové maslo, vitamín E, arganový olej, levanduľový olej, vavrínový olej, olej z listov pelargónie, rozmarínový olej..... uf, kto to dočítal do konca. Podľa mňa „pecka“. Samé dobré veci pre naše vlasy.   Nie som v obore kozmetiky nejaká hviezda, no porovnaním zloženia tých