Preskočiť na hlavný obsah

Cretan dittany

Zdroj: http://hermionesgarden.blogspot.sk
/2011/05/origanum-dictamnus-dittany-of-crete.html

Cretan dittany /Origanum dictamnus/, dittany of Crete alebo hop majoran sú všetko názvy pre rastlinku rastúcu najmä v skalnatých horských oblastiach  Kréty.  


Snaha o preklad do slovenčiny bola márna. Na botanickom fóre mi bolo doporučené používať latinský názov. Veľmi milá pani zo SAV prehľadala slovenské názvoslovie druhov a záhradkárske encyklopédie. Všade sa používa len s vedeckým menom bez prekladu do slovenčiny. Keďže ide o rastlinku príbuznú s oreganom a pamajoránom, môžme ju prekladať ako krétsky pamajorán alebo pamajorán z Kréty (Origanum dictamnus), ide však len o opisný tvar, nie doslovný preklad.  

Ide o endemický druh ostrova Kréta, prirodzene rastie len na tomto ostrove, pestuje sa však aj v iných oblastiach pre farmaceutický priemysel. Pestuje sa v Embaros-e (na úpätí hôr Dikti pri Heraklione, je centrom pre pestovanie bylín) a v okolitých dedinách južne od Heraklionu, na Kréte. Táto rastlinka milujúca skalnatú pôdu rastie v malých kríkoch po skupinkách. Má zaoblené listy a je známa svojimi liečivými vlastnosťami. Na ostrove Kréta je považovaná za "zázračný všeliek" – liek takmer pre všetko (na bolesť hrdla, kašeľ, menštruačné bolesti, bolesti brucha, hypertenzná, diuretická, pomáha pri pôrode, lieči rany, atď.)

Divoká Origanum Dictamnus je klasifikovaná ako “vzácna” a je chránená európskym právom, je na Červenom zozname ohrozených rastlín z roku 1997. 


V krétskom dialekte je známa ako Έρωντας τις Κρήτης alebo Erondas, ktoré prekladáme ako “láska”, čo je vlastne pôvod slova “eros” – grécke slovo pre lásku a gréckeho boha lásky, sexuálnej túžby a plodnosti Erosa. 

Zdroj: http://hermionesgarden.blogspot.sk
/2011/05/origanum-dictamnus-dittany-of-crete.html

Je to preto, lebo táto rastlinka bola od dávnych čias spájaná s láskou. Hovorí sa, že bola afrodiziakom a zvykla sa venovať novomanželom na zapálenie ich vášne. Pili víno s dittany, aby si počas manželstva zaistili dobrý a zdravý sexuálny život. Mladí muži sa šplhali do hôr a hlbokých roklín Kréty, aby zozbierali ružové kvety a podali tak dôkaz o svojej láske. Počas storočí bolo hlásených množstvo úmrtí, dokonca aj v nedávnej dobe.




História: Origanum dictamnus sa vraj dostala na na Krétu ako dar-poďakovanie od gréckeho boha Dia za jeho výchovu, keď bol dieťaťom. Narodil sa v jaskyni na Kréte /Dikteon Andron/, kde utiekla jeho matka Rhea pred Cronom, aby ochránila svojho syna. Používala ju aj bohyňa lásky a krásy Afrodita. napr. na liečbu svojho zraneného syna, Aeneasa počas trójskej vojny. Grécka bohyňa lovu Artemis je tiež spojená s touto bylinkou, na jej počesť bola na chrámových sochách často korunovaná práve s vencom z Cretan dittany. Názov dittany dostala rastlinka po minojskej bohyni Diktynne, ktorá jej dala svoje meno.

Bylinka je spomenutá v spisoch Homéra, Aristotela, Euripida, Theofrastosa, Virgila, Plutarcha, Dioskouridesa a Galinosa. Používal ju Hippokrates a predpisoval svojim pacientom. Jej plná lekárska hodnota je stále predmetom výskumu, ale z ústnej a písomnej histórie je jasné, že je to jedinečná liečivá bylina.

V knižke od J.K. Rowling ovej -  'Harry Potter a Polovičný princ,'  je cretan dittany spomenutá ako substancia, ktorá zabraňuje zjazveniu, ak sa aplikuje dostatočne rýchlo po reznom zranení. 
Bylinku používajú moderné čarodejnice do nápojov lásky a pre veštenie z kariet. Ak sa dittany použije ako kadidlo, verí sa, že sa duchovia zhmotnia v jej dyme. Tiež malé dávky byliny zvyšujú schopnosť vykonávať astrálnu projekciu, oddelenie vedomia od fyzického tela.



Kozmetické použitie: Má antibakteriálne, antimykotické a antimikrobiálne vlastnosti, kvôli fenolu carvacrol. Často sa používa v kozmetickom priemysle, vyživuje a hydratuje suchú, dehydrovanú pleť. V poslednej dobe vzrástol záujem o používanie dittany z Kréty ako prírodného skrášľujúceho prostriedku. Používa sa na omladzujúce anti-aging ošetrenie tváre a v anticelulitídnych telových krémoch. Ide o prevratné a najviac inovatívne kozmetické výrobky. Dittany bola vedecky testovaná na účinnú liečbu kožných chorôb, pre anti-aging a pomáha redukovať celulitídu. 

V našom eshope NaturalCare.sk nájdete množstvo výrobkov, ktoré obsahujú túto jedinečnú bylinku. Či už ide o balzamy na pery, mydlá, masážne mydlá, sprchové gély, mlieka,  maslá,  krémy či oleje.   




Zdroj: www.qualitativelife.com/tresors/page/4/
Liečivé použitie: Ako liečivá rastlina, bylina bola používaná na hojenie rán, zmierňovala bolesti a zjednodušovala pôrod. Koreň sa používal v masti na liečbu ischiasu, šťava z dittany sa pila vo víne pri liečbe hadím uhryznutím. Okrem toho sa používala a ako prostriedok na žalúdok a žalúdočné ochorenia, tiež reumatizmus. Zvykla sa tiež piť v teplom nápoji, kde jeho aromatické liečivé vlastnosti pomáhajú tlmiť ženské ťažkosti. Zvonku sa používala ako obklad na rany a modriny. Posilňuje srdcové svaly a tepny, je antikonvulzívny.  Pridaním škorice a medu upokojuje a stišuje kašeľ.

Kulinárske použitie:  Listy sa používajú do aromatických šalátov, vermútu a absintu. Je to tiež jedena z tajných 27 bylín v benediktínskom likéri (Alexandre Le Grand). Má príjemnú aromatickú chuť, najmä v kombinácii s petržlenom, tymiánom, cesnakom, soľou a čiernym korením. Často sa kombinovala s ostatnými bylinkami ako napríklad s rutou a petržlenom vytvárala korenistú omáčku na ryby alebo omelety. Jej krásne bledozelená farba a ružové kvety sa stále sušia a varia do bylinkových čajov.

Zdroj: http://www.we-love-crete.com/
dittany-of-crete.html
Vedeli ste, že Martini Rosso obsahuje 40 bylín z celého sveta a medzi nimi aj dittany?

Beppe Musso z Martini hovorí: "V základe červeného vína je zahrnutá aj dittany z Kréty, talianske fialky pre ich bohatú vôňu, koreň z irisa, destilovaná esencia z klinčeka a maliny, ktoré sa luhovali vo vode a potom sa všetko destiluje v dvojstupňovom procese pre skutočne čerstvú ovocnú príchuť. "



Už na prvý pohľad sa mi zdalo, že nejde o obyčajnú bylinku. Veľmi rada si ju vychutnám vo všetkých dostupných variantoch  aj v kozmetických produktoch  a čo vy?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
http://bioesti.com/dittany-origanum-dictamnus
http://en.wikipedia.org/wiki/Origanum_dictamnus
http://www.we-love-crete.com/dittany-of-crete.html
http://www.herbnet.com/DITTANY%20OF%20CRETE.pdf
http://hermionesgarden.blogspot.sk/2011/05/origanum-dictamnus-dittany-of-crete.html
http://www.qualitativelife.com/tresors/page/4/









Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ako to všetko začalo

Píše sa rok 2007 a mesiac po svadbe pristávame s manželom prvýkrát na Rodose.   Začiatok dovolenky je trochu hektický. "Ževraj" som obliata kávou vďaka turbulenciám v lietadle (toto si teda vôbec nepamätám 😊 ) a môj kufor končí v inom hoteli ako má. Ešteže je večer, z autobusu nič nevidím, cítim len vôňu mora a leta. Ráno je našťastie všetko v poriadku, kufor ma čaká na recepcii a dovolenka môže začať. Prvý dojem je neutrálny. Pochádzam z Kysúc, kde je vždy všetko zelené alebo pod snehom, takže vysušená krajina a „holo-kopec“, pri ktorom teraz bývame, ma moc nevedia očariť.   Ale potom to postupne začína, výlet do Lindosu, potulky historickým Rodosom, plavba loďou do Stegny a hŕba mini marketov, ktoré lákajú nielen čačkami ale aj oblečením a kozmetikou. Oblasť Kolymbie nám učaruje. Maličké učupené taverny s vynikajúcim gréckym jedlom a premyslenou stratégiou majiteľov, ako si kúpiť ďalšie a ďalšie pivo Mythos alebo iný nápoj (ku každému dostanete solené arašidy alebo puk

Prečo vyskúšať tuhé mydlá a tuhé šampóny?

  Prečo vyskúšať tuhé mydlá a tuhé šampóny?   Nejde o trend, ktorý býva niekedy neúprosný, ale skôr o celkové výhody, ktoré tieto tuhé šampóny a  tuhé kondicionéry ponúkajú. Už niekoľko mesiacov sú v ponuke tuhé šampóny a  tuhý kondicionér od spoločnosti VisOlivae. Nejde len o ich neskutočnú vôňu, ale aj fakt, že sa dajú kúpiť aj podľa typu vlasov – či už pre všetky typy , normálne a suché ; či mastné vlasy, dokonca šampón proti vypadávaniu vlasov .  Zaujímavý je tuhý šampón určený  na zjednotenie mosadzných tónov blond, bielych alebo sivých vlasov. Jeho sýta fialová farba je úplne úžasná. Zoberte si zloženie: kaolín, olivový olej, pšeničné proteíny, med, ricínový olej, bergamotový olej, bambucké maslo, kakaové maslo, vitamín E, arganový olej, levanduľový olej, vavrínový olej, olej z listov pelargónie, rozmarínový olej..... uf, kto to dočítal do konca. Podľa mňa „pecka“. Samé dobré veci pre naše vlasy.   Nie som v obore kozmetiky nejaká hviezda, no porovnaním zloženia tých