Najjednoduchšie povedané ako sa len dá, Pullulan je polysacharid vyrobený zo škrobu kultiváciou kvasiniek Aureobasidium Pullulans.
Kto by chcel o trošku zložitejšie vysvetlenie, tak Pullulan je polysacharidový polymér pozostávajúci z maltotriózových jednotiek, v potravinárstve známy aj pod pojmom E1204. Vyrába sa zo škrobu pomocou pestovania kvasníc Aureobasidium pullulans.
Obrázok 2
Zrod pullulanu sa datuje na koniec 60. rokov 20. storočia, ale vývoj procesu hromadnej výroby začal až
niekedy v roku 1972. Za vznikom
pullulanu, ako ho poznáme v dnešnej dobe, stojí náhoda.
Jedného dňa sa nechala cez noc kadička obsahujúca roztok pullulanu nevyčistená. Nasledujúci deň sa na vnútornej strane kadičky vytvorila membrána podobná filmu. Zamestnanci boli veľmi nadšení týmto náhodným objavom, že „zo škrobu sa dá vytvoriť látka podobná plastickej hmote“. No a potom to všetko začalo.
Pullulan možno použiť v širokej škále oblastí, či už v oblasti chémie, medicíny, potravinárstve a kozmetiky. Má veľmi malý dopad na životné prostredie. Ide o bezpečnú a netoxickú látku.
ü Vynikajúce zahusťovadlo – vďaka svojím lepivým vlastnostiam sa používa ako spojivo v kozmetických prípravkoch.
ü Hydratačný účinok – na báze hydrogelu vykazuje schopnosť zadržiavať vodu.
ü Chráni pred vonkajšími vplyvmi – na tvári vytvára dokonalý ochranný film. Je schopný neutralizovať oxidačné javy spôsobené UV žiarením a znečisťujúcimi časticami.
ü Antioxidačné účinky – vynikajúci v boji proti starnutiu pokožky. Stimuluje produkciu kolagénu a elastínu a v neposlednom rade je schopný stimulovať účinky prirodzeného tkaniva a podporovať rast a diferenciáciu buniek.
U nás v NaturalCare nájdete výrobky, ktoré pullulan obsahujú. Môžete si ich pozrieť tu.
Obrázok 1 https://group.nagase.com/viita/en/rd/story/03/
Obrázok 2 https://www.researchgate.net/figure/Chemical-structures-of-pullulan-and-cellulose_fig1_316229356
www.ewg.org
https://functionofbeauty.com/blogs/ingredients/pullulan
https://group.nagase.com/viita/en/rd/story/03/
https://www.mdpi.com/2079-4983/11/1/20
Komentáre
Zverejnenie komentára