Preskočiť na hlavný obsah

Čo je to spirulina?

Ako prvé, keď niekto povie spirulina, si predstavím zelenú tabletku, ktorú mám pravidelne jesť (najlepšie nalačno?) alebo sypký prášok, ktorý zmiešam s vodou a treba ho vypiť .....  (Prešla som si pitnou kúrou zo zeleného jačmeňa. Kým som si navykla na chuť, pri každom glgu som sa presviedčala, že veď je to pre moju očistu organizmu, stihol to dopiť manžel. Ešteže tak 😉.)                                                                                           

Obr. č. 1
Ale čo to vlastne spirulina je? Odkiaľ pochádza, má nejakú históriu?  Boom spiruliny, chlorelly, zeleného jačmeňa je už dlhé roky tu, ale čo sa  za touto rastlinkou skrýva? Môžem jej veriť? A keďže nám pribudol nový  kozmetický rad práve so SPIRULINOU, tak som trochu googlila a prekladala, aby som sa nakoniec s vami podelila o tieto informácie.


Spirulina, z latinčiny Arthrospira je vlastne typ sinice – baktérie označovanej tiež ako  modro-zelená riasa, ktorá sa na Zemi vyskytuje už cez 3,5 miliardy rokov. Vďaka využitiu fotosyntézy sa jej darí nielen v slanej ale aj v sladkej vode.                                                                                       

                                                                                                         

 Obr. č. 2     
Spirulinu konzumovali Aztékovia už v dávnych časoch.  Legenda hovorí, že Moctezuma, posledný cisár Aztékov, mal neutíchajúcu chuť na čerstvé ryby. Bežci mu denne odovzdávali zásoby rýb z pobrežia, ako aj ľadu z Iztaccihuatlu. Hernan Cortez – španielsky dobyvateľ, veľmi ohromený vytrvalosťou týchto bežcov, požiadal jedného zo svojich vojakov, aby zistil, čo jedia. Vojak nasledoval bežcov k jazeru Toxcoco a hlásil: „Sú to barbari, jedia zelené bahno.“ Španielski kronikári ich neskôr opísali ako rybárov s jemnými sieťami, ako zbierajú toto modro sfarbené „bahno“ z lagún a robia z neho modrozelený koláč.  Netušil, že v 21. storočí bude toto „zelené bahno“, Aztékmi nazývané „tecuitlatl“, teraz známe ako spirulina, označované za takmer dokonalé jedlo v budúcnosti.              

Čadské jazero v Afrike má podobnú zásaditosť ako jazero Texcoco. Asi v roku 900 n. l. Kanembu objavili nutričné hodnoty spiruliny, ktorú nazývali „dihe“. Obyvateľstvo Kanembu zbieralo mokré riasy do hlinených kvetináčov, vypúšťalo vodu cez vrecká s látkou a riasy rozprestieralo na piesočnatom brehu jazera na sušenie na slnku. Po usušení vzali  ženy koláče z rias na predaj na miestnom trhu. To robia po dlhé generácie až doteraz. Dihé sa rozpadáva a zmiešava sa s omáčkou z paradajok a papriky, konzumuje sa s prosom, fazuľou, rybami alebo mäsom. Vyskytuje sa v 70 % jedál. Spirulina sa zvonku používa aj ako obklad na liečbu určitých chorôb. 

Takýmito drobnými príbehmi by som ešte vedela chvíľku pokračovať, ale pár storočí preskočím a skončím až v tom 20. Spirulina sa dostáva opäť do popredia po tom, keď v NASA vyhlásili, že bude pestovaná pre potreby astronautov vo vesmíre. Kto by si chcel o tom prečítať viac, našla som o tom vypracovanú štúdiu, ktorú si celú viete v angličtine  prečítať práve tu:    https://ntrs.nasa.gov/api/citations/19890016190/downloads/19890016190.pdf

V súčasnosti ju užívajú nielen športovci ale aj vyznávači zdravého životného štýlu.

Aby som to v skratke zhrnula (a veľmi nenápadne premostila na tému spirulina v kozmetike :) ) 

Spirulina je kompletný proteín, obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny a omega-3 mastné kyseliny a je bohatý na mnoho živín, vrátane vitamínov B a železa. A práve vďaka týmto vlastnostiam je spirulina skvelým doplnkom  dennej rutiny starostlivosti o pleť.


Obr. č. 3

V štúdii publikovanej v klinickej farmakológii a biofarmaceutike v roku 2015 vedci nechali 40 ženských subjektov nanášať na tvár dvakrát denne 28 dní gélový krém. Boli rozdelení do dvoch vekových skupín (18-39 a 40-60) a dvoch liečebných skupín (polovica dostala gélový krém, ktorý skutočne obsahoval extrakt zo spiruliny, zatiaľ čo druhá dostala kontrolný krém).  Po 28-dňovom období výskumu vedci zistili, že tí, ktorí dostali krém so spirulinou, vykazovali väčšiu retenciu vody vo vonkajšej vrstve pokožky v porovnaní s tými, ktorí dostali kontrolný krém. Účinok bol však iba štatisticky významný v staršej vekovej skupine. Ak teda vďaka tomuto druhu rias dôjde k nejakému hydratačnému účinku, najväčší úžitok môžu vidieť tí, ktorí majú zrelšiu pokožku.


Niekoľko ďalších zaujímavých faktov:

Existuje tiež niekoľko dôkazov, ktoré naznačujú, že niektoré druhy rias je možné použiť na zvládnutie hyperpigmentácie.   Spirulina môže vďaka mnohým antioxidantom, ktoré obsahuje, poskytovať anti-aging a protizápalové účinky.  "Phycocyanin (hlavná aktívna zložka spiruliny, ktorá dodáva riasom bohatú modrozelenú farbu) pomáha aktivovať bunkovú antioxidačnú aktivitu, ktorá vedie k eliminácii voľných radikálov," vysvetľuje Hayag. Potvrdzuje to štúdia z roku 2014.  "Spirulina bojuje proti voľným radikálom, a preto môže predchádzať poškodeniu pokožky, ktoré môže viesť k vráskam a známkam starnutia," hovorí Amy Shapiro, MS, RD, CDN, dietologička a zakladateľka spoločnosti Real Nutrition. Spirulina tiež obsahuje mnoho dôležitých aminokyselín, vrátane glycínu a prolínu, ktoré udržujú pokožku pevnú a podporujú produkciu kolagénu v tele.

Žiaľ, neexistuje veľa dôkazov na podporu tvrdení, že spirulina pomáha znižovať výskyt akné, psoriázy, ekzémov alebo sťahovania pokožky.  Spirulina však má antibakteriálne a protizápalové účinky, ktoré by potenciálne mohli pomôcť pri stavoch, ako je akné a ekzém, ale toto je potrebné hlbšie študovať,“ hovorí Hayag.

·     Spirulina na akné:  Štúdia z roku 2020 naznačuje, že aplikácia krému obsahujúceho spirulinu na pokožku by mohla byť alternatívnou možnosťou liečby akné kvôli vysokým antioxidačným a antimikrobiálnym účinkom. Spirulina môže byť lepšou voľbou ako lokálna antibiotická liečba kvôli menšiemu počtu vedľajších účinkov a bez rezistencie na antibiotiká.

·         Spirulina pri psoriáze: Štúdia z roku 2020 ukázala, že spirulina pomohla znížiť výskyt psoriázy u myší. Štúdia naznačuje, že spirulina by mohla byť potenciálne vyvinutá ako prírodné liečivo na liečbu psoriázy.

·         Spirulina na ekzém: Štúdia z roku 2020 naznačuje, že masť obsahujúca spirulinu môže pomôcť zlepšiť príznaky ekzému, ak sa aplikuje dvakrát denne počas 3 týždňov.

V rámci výskumného článku Clinical Pharmacology & Biopharmaceutics z roku 2015 bol záver takýto: „Formulácia obsahujúca extrakt zo Spiruliny zlepšila stav pokožky a poskytla dlhodobé výhody pre pokožku, ako je hydratácia, ochrana funkcie kožnej bariéry a kontrola mastnoty pokožky. Nakoniec extrakt zo Spiruliny vyniká ako jedinečná účinná látka v efektívnych multifunkčných dermokozmetických prípravkoch na starostlivosť o mladú a zrelú pokožku.“ (Komplet štúdiu si viete prečítať tu.)

Obr. č. 4

Môj názor je, že spirulina v kozmetickom priemysle je ešte stále "v plienkach", ale je v nej ozaj veľký potenciál. Ako ženu ma baví stále skúšať novú kozmetiku (niekde som počula, že by mal človek po rokoch kozmetiku obmieňať, lebo si pokožka na ňu zvykne) a nebojím sa vyskúšať aj nové produkty. 

No a Olive Spa z Grécka prišla v 2021 s novým produktovým radom s BIO OLIVOVÝM OLEJOM & SPIRULINOU. Je založený na kombinácii práve týchto „superpotravín“ – bio olivového oleja a spiruliny. Ich hlavným cieľom je poskytnúť úplne nový a inovatívny prístup v starostlivosti o pokožku a vlasy. Je vhodný pre všetky typy pleti: citlivú, normálnu, suchú, mastnú, zmiešanú, náchylnú k akné, namáhanú i unavenú. Každý si tam dúfam nájde to svoje. Lebo ja áno. Komplet nový produktový rad si môžete pozrieť na www.naturalcare.sk práve tu

Kompletná ponuka Gréckej prírodnej kozmetiky so spirulinou 


Zdroje:

http://www.spirulina.com.au/index.php/history-of-spirulina

http://charliesdigs.blogspot.com/2013/07/spirulina-aztec-food-supplement.html

https://www.mdpi.com/2079-9284/8/1/7/htm

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/spirulina-benefits-skin#for-skin-conditions

https://www.self.com/story/spirulina-algae-skin-care

https://www.researchgate.net/publication/283491687_Clinical_Efficacy_of_Dermocosmetic_Formulations_Containing_Spirulina_Extract_on_Young_and_Mature_Skin_Effects_on_the_Skin_Hydrolipidic_Barrier_and_Structural_Properties

 

 Obrázky:

obr. č. 1   https://www.healthbenefitstimes.com/spirulina/

obr. č. 2  https://www.mexicolore.co.uk/aztecs/health/advanced-aztec-medicine-three

obr. č. 3 https://www.mdpi.com/2079-9284/8/1/7/htm

obr. č. 4 https://www.olivespa.gr/spirulina-en

 

 

 

 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ako to všetko začalo

Píše sa rok 2007 a mesiac po svadbe pristávame s manželom prvýkrát na Rodose.   Začiatok dovolenky je trochu hektický. "Ževraj" som obliata kávou vďaka turbulenciám v lietadle (toto si teda vôbec nepamätám 😊 ) a môj kufor končí v inom hoteli ako má. Ešteže je večer, z autobusu nič nevidím, cítim len vôňu mora a leta. Ráno je našťastie všetko v poriadku, kufor ma čaká na recepcii a dovolenka môže začať. Prvý dojem je neutrálny. Pochádzam z Kysúc, kde je vždy všetko zelené alebo pod snehom, takže vysušená krajina a „holo-kopec“, pri ktorom teraz bývame, ma moc nevedia očariť.   Ale potom to postupne začína, výlet do Lindosu, potulky historickým Rodosom, plavba loďou do Stegny a hŕba mini marketov, ktoré lákajú nielen čačkami ale aj oblečením a kozmetikou. Oblasť Kolymbie nám učaruje. Maličké učupené taverny s vynikajúcim gréckym jedlom a premyslenou stratégiou majiteľov, ako si kúpiť ďalšie a ďalšie pivo Mythos alebo iný nápoj (ku každému dostanete solené arašidy alebo puk

Cretan dittany

Zdroj: http://hermionesgarden.blogspot.sk /2011/05/origanum-dictamnus-dittany-of-crete.html Cretan dittany / Origanum dictamnus/ , dittany of Crete alebo hop majoran sú všetko názvy pre rastlinku rastúcu najmä v skalnatých horských oblastiach  Kréty.   Snaha o preklad do slovenčiny bola márna. Na botanickom fóre mi bolo doporučené používať latinský názov. Veľmi milá pani zo SAV prehľadala slovenské názvoslovie druhov a záhradkárske encyklopédie. Všade sa používa len s vedeckým menom bez prekladu do slovenčiny. Keďže ide o rastlinku príbuznú s oreganom a pamajoránom, môžme ju prekladať ako krétsky pamajorán alebo pamajorán z Kréty (Origanum dictamnus), ide však len o opisný tvar, nie doslovný preklad.   Ide o endemický druh ostrova Kréta, prirodzene rastie len na tomto ostrove, pestuje sa však aj v iných oblastiach pre farmaceutický priemysel. Pestuje sa v Embaros-e (na úpätí hôr Dikti pri Heraklione, je centrom pre pestovanie bylín) a v okolitých dedinách južne od He

Prečo vyskúšať tuhé mydlá a tuhé šampóny?

  Prečo vyskúšať tuhé mydlá a tuhé šampóny?   Nejde o trend, ktorý býva niekedy neúprosný, ale skôr o celkové výhody, ktoré tieto tuhé šampóny a  tuhé kondicionéry ponúkajú. Už niekoľko mesiacov sú v ponuke tuhé šampóny a  tuhý kondicionér od spoločnosti VisOlivae. Nejde len o ich neskutočnú vôňu, ale aj fakt, že sa dajú kúpiť aj podľa typu vlasov – či už pre všetky typy , normálne a suché ; či mastné vlasy, dokonca šampón proti vypadávaniu vlasov .  Zaujímavý je tuhý šampón určený  na zjednotenie mosadzných tónov blond, bielych alebo sivých vlasov. Jeho sýta fialová farba je úplne úžasná. Zoberte si zloženie: kaolín, olivový olej, pšeničné proteíny, med, ricínový olej, bergamotový olej, bambucké maslo, kakaové maslo, vitamín E, arganový olej, levanduľový olej, vavrínový olej, olej z listov pelargónie, rozmarínový olej..... uf, kto to dočítal do konca. Podľa mňa „pecka“. Samé dobré veci pre naše vlasy.   Nie som v obore kozmetiky nejaká hviezda, no porovnaním zloženia tých