Už sa vám stalo, že ste si z dovolenky priniesli mydlo, ktoré po použití ostalo mazľavé? Mne veru áno 🙈. A keď som bola mladšia, nebola som z toho dvakrát nadšená. Myslela som si, že som si priniesla z dovolenky nekvalitné mydlo. Dnes však viem, že opak je pravdou. Môže za to saponifikácia. Predstavuje chemický proces, pri ktorom dochádza k reakcii medzi tukmi alebo olejmi a lúhom, čím vzniká mydlo. Tento proces je základom výroby každého mydla, ktoré používame a je možné ho vykonávať rôznymi metódami. Jednou z najobľúbenejších a najšetrnejších metód je saponifikácia za studena . 🧼 Pôvod slova Chýbalo tak málo, aby slovo saponifikácia bolo priamo gréckeho pôvodu. Saponifikácia však pochádza z latinského jazyka. Sapo = mydlo, ficare = robiť, vytvárať. 👉 Takže doslova znamená „urobenie“ mydla“ alebo „premena na mydlo“. Gréci majú vlastné slovo pre mydlo: σάπων ( sápōn ) , čo je grécky preklad latinského "sapo" . 🧼 Čo je saponifikác...
Čo je Pullulan? Najjednoduchšie povedané ako sa len dá, Pullulan je polysacharid vyrobený zo škrobu kultiváciou kvasiniek Aureobasidium Pullulans. Obrázok 1 Kto by chcel o trošku zložitejšie vysvetlenie, tak Pullulan je polysacharidový polymér pozostávajúci z maltotriózových jednotiek, v potravinárstve známy aj pod pojmom E1204. Vyrába sa zo škrobu pomocou pestovania kvasníc Aureobasidium pullulans. Obrázok 2 Pullulan je biely vo vode rozpustný prášok, ktorý má jemnú chuť alebo vôňu. Je vysoko stabilný, má lubrikačné, adhezívne, tuhnúce, priľnavé, kohézne, náterové a formovacie vlastnosti. Zrod pullulanu sa datuje na koniec 60. rokov 20. storočia, ale vývoj procesu hromadnej výroby začal až ni...